DIY // schoenen verven

Als je mij een klein beetje kent, is het je vast niet ontgaan dat ik gek ben op schoenen (oké, welke vrouw niet?). Ik kan niet genoeg paren in mijn kast hebben en dagdroom van de mooiste exemplaren, al ben ik tegelijkertijd vrij selectief en probeer ik duurzaam om te gaan met de dingen die ik koop. Toen ik laatst bijna op het punt stond nieuwe (bruine) brogues aan te schaffen bedacht ik me. Een aantal jaar geleden kocht ik een paar witte, maar ik baalde eigenlijk al best wel lang van die kleur. Waarom nieuwe kopen als die oude er eigenlijk nog prima uitzien? Dat bracht me op een idee: ik kan ze net zo goed zelf verven! Zo ben ik én bewust bezig én heb ik weer een nieuw DIY-project.

{klik om groter te zien}

{klik om groter te zien}

Op Google en andere blogs zocht ik informatie en kort daarna startte ik mijn zoektocht naar de juiste kleur schoenverf. Dat werd een uitdaging, want het blijkt dat niet elke schoenmaker schoenverf verkoopt. En als ze dat al hebben, is er vaak een beperkt aanbod aan kleuren. Na lang zoeken vond ik de perfecte kleur bruin bij een schoenmaker in Utrecht, kocht ik aceton (werkt net zo goed als lederreiniger) en begon ik mijn project. Het kostte wat moeite en tijd, maar wat zijn ze mooi geworden! Alsof ze nieuw zijn :-). Benieuwd naar mijn tips en tricks? Lees ze in deze blog!

Wat heb je nodig?
– leren schoenen (volgens mij kan het ook met nepleer)
– aceton
– een oude doek
– oude kranten
– jouw favoriete kleur schoenverf (ik koos voor een potje dekverf + kwastje, spray bladdert sneller)
– schoensmeer
– veters
– plastic handschoentjes

Verven in laagjes
Van de eerste schoen tot het eindresultaat

How to:

Stap 1:
Vul de schoenen die je wilt verven met oude kranten, doe wat aceton op een oude doek en wrijf de schoen schoon. Je moet meerdere keren aceton op de doek doen om de schoenen goed schoon te krijgen. De verf gaat er meestal niet vanaf, maar het vuil wel. Dat is belangrijk. Als er nog vuil of vettigheid op de schoen zit blijft de verf niet zitten. Laat de schoenen minstens twee uur uitdampen nadat je ze hebt schoongemaakt.

Stap 2:
Het verven kan beginnen! Tip: doe dit buiten, goede ventilatie is aan te raden. Vul de schoen weer met oude kranten en leg ook kranten onder de schoenen (om het oppervlak waar je op werkt te beschermen). Begin met een dunne laag, laat deze drogen en verf er nog een tweede laag overheen. Ik heb zelf nog een derde laag gedaan, omdat dat beter uitpakte voor een mooi resultaat. Hoewel het potje verf niet erg groot lijkt (30ml) kan je er aardig wat uithalen, ik heb zelfs na drie lagen nog bijna een half potje over! Mijn schoenkeuze was niet erg slim, door alle gaatjes. De gaatjes heb ik uiteindelijk opgevuld door er telkens een klein druppeltjes verf in te laten vallen met een satéprikker. Daarna wreef ik dat uit met het kwastje, om klodders te voorkomen. Een satéprikker kan overigens ook erg handig zijn voor de kleine hoekjes, randen en vetergaten. Laat de schoenen goed drogen als je tevreden bent over de dekking. Het kan zijn dat ze een dag later nog plakken, dus een nachtje laten rusten kan sowieso geen kwaad.

Stap 3:
Schoensmeer, wat een uitvinding! Toen mijn schoenen geverfd en al droog waren maakte ik me enigszins zorgen over het eindresultaat. De cognac-kleur leek oranje en de schoen leek plastic. Ik koos een normale bruine schoensmeer, die iets donkerder is dan de verf die ik heb gebruikt. Met een sponsje smeer je de schoenen in. Is het erg vettig? Wrijf dan na met een doek. Even buiten laten luchten en rusten, nieuwe veters erin en klaar! Een oud paar nieuwe schoenen, voor een eindbedrag van ongeveer 10 euro. Isn’t that what we all want? Enjoy!

Voor alle stappen geldt: werk met handschoentjes en in een goed geventileerde ruimte of zelfs buiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s